معرفی روش خلاقانه به منظور بهره¬گیری از شرایط اقلیمی جهت کاهش مصرف انرژی در ساختمان
الموضوعات :مرجان خان محمدی 1 * , محمدرضا وحیدی 2
1 - استادیار، گروه معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران. (نویسنده مسئول)
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران.
الکلمات المفتاحية: اقلیم, گرمایش, سرمایش, شومینه, بادگیر,
ملخص المقالة :
طراحی معماری بر اساس اقلیم، و ارائه راهکارهای جدید و بدیع اجرایی، به جهت استفاده از نیروها و انرژی های طبیعی در جهت کاهش مصرف انرژی و ایجاد شرایط آسایش در ساختمان، ضرورت و اهمیت پرداختن به این پژوهش است. این مقاله در پاسخ به سؤال «چگونه می توان نیازهای گرمایش و سرمایش ساختمان را از طریق یک سیستم واحد تأمین نمود؟» به معرفی روش ابداعی با عنوان «طراحی فضای شومینه با عملکرد بادگیر در فصول گرم سال» می پردازد. هدف پژوهش حاضر، افزایش بهره بیشتر از انرژی های پاک موجود در اقلیم هر منطقه نظیر باد برای تهویه و خنک-سازی و تأمین شرایط آسایش در فضاهای داخلی است. پژوهش حاضر از روش توصیفی و با هدفی کاربردی به توصیف طراحی تکنیک اجرایی ساختاری می پردازد. در یافته ها، جزئیات ابداعی این تکنیک بیان می شود که این طرح می تواند با استفاده از پتانسیل اقلیمی منطقه به شکل پایدار و با صرف کمترین هزینه انرژی نیاز گرمایش و سرمایش ساختمان را تأمین نماید. که در نتیجه منجر به بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی و هزینه و نهایتاً کاهش آلودگی محیط زیست خواهد شد.
1. ابراهیم¬پور، ع.، و کریمی واحد، ی. (1391). روش¬های مناسب بهینه¬سازی مصرف انرژی در یک ساختمان دانشگاهی در تبریز. مهندسی مکانیک مدرس, 12(4), -104-91.
2. ثبوتی، هومن، محمدی، کیانا، بهینه¬سازی مصرف انرژی با الگوبرداری از عناصر سنتی اقلیمی معماری ایران، 1394، دومین کنفرانس بین¬المللی پژوهش¬های نوین در معماری و شهرسازی، استانبول.
3. جامعی، احمد، زمان، آرمیتا، معماری پایدار و تاثیر آن در کاهش مصرف انرژی ساختمان¬ها، 1399، پژوهش¬های نوین علوم جغرافیایی، معماری و شهرسازی، (28)، 134-113.
4. رستم¬پور، ک، حکمت، ح، ذبیحی، م. (1399). نقش مواد تغییرفازدهنده در بهبود و عملکرد بادگیر؛ مطالعه موردی؛ اقلیم گرم و مرطوب. نقش جهان، (2)10، 162-153.
5. سخندان سرخابی، ز.، و خان¬محمدی، م. (1394). بهینه کردن کارکرد انرژی دیوارهای بدون بازشو در جبهه¬های آفتابگیر. هویت شهر، 9(23)، 73-82.
6. شمس، مجید، خداکرمی، مهناز، 1389، بررسی معماری سنتی همساز با اقلیم سرد (مطالعه موردی شهر سنندج)، آمایش محیط، 10(1).
7. صفایی، ب، طالقانی، گ، 1384، بهینه¬سازی مصرف انرژی در ساختمان. چهارمین همایش بین¬المللی بهینه¬سازي مصرف سوخت در ساختمان، تهران: سازمان بهینه¬سازي مصرف سوخت کشور.
8. نوروزیان ملکی، سعید، حسینی، سیدباقر، رضایی، محمود، معماری درعصر تغییر اقلیم، 1389، مسکن و محیط روستا، 29(29)1، 31-20.
9. محمودی، محمدمهدی، نیوی، سحر، 1390، روند توسعه فناوری اقلیمی با رویکرد توسعه پایدار، نقش جهان، 1، 51-36.
10. وکیلی¬نژاد، رزا؛ مهدی¬زاده سراج، فاطمه؛ مفیدی شمیرانی، سیر مجید، 1391، اصول سامانه¬های سرمایش ایستا در عناصر معماری سنتی ایران، انجمن علمی معماری و شهرسازی ایران، 5، 22-16.